DOLAR 32,2053 -0.22%
EURO 35,1156 -0.22%
ALTIN 2.498,171,32
BITCOIN 21551500.2083%
Samsun
17°

PARÇALI AZ BULUTLU

SABAHA KALAN SÜRE

Alakada boşa kürek çekiyorsanız ‘Breadcrumbing’e uğruyor olabilirsiniz! Bir bağlanma manipülasyonu: Breadcrumbing ve duygusal istismar…
11 okunma

Alakada boşa kürek çekiyorsanız ‘Breadcrumbing’e uğruyor olabilirsiniz! Bir bağlanma manipülasyonu: Breadcrumbing ve duygusal istismar…

ABONE OL
4 Mayıs 2024 10:22
Alakada boşa kürek çekiyorsanız ‘Breadcrumbing’e uğruyor olabilirsiniz! Bir bağlanma manipülasyonu: Breadcrumbing ve duygusal istismar…
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Günümüz bağlantılarında sıkça karşılaşılan bir durum olan “Breadcrumbing” tekniğinin, bağlantılarda karmaşık hislere yol açabildiğini kaydeden uzmanlar, aslında ‘ekmek kırıntısı’ manasına gelen bu manipülasyon tekniğinin, partneri daima bir ortada tutarak bağlantıyı sürdürme gayreti gösteren lakin gerçek bir bağ oluşturmayan bireyler tarafından kullanıldığını söylüyor.

Breadcrumbing’e maruz kalındığını anlamanın mümkün olduğunu söz eden Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, “İlişkilerde boşa kürek çekiyor, ne yaparsanız yapın bir yere varamıyormuşsunuz üzere hissediyorsanız, Breadcrumbing’e uğruyor olabilirsiniz.” dedi.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, ‘ekmek kırıntısı’ manasına gelen bir manipülasyon tekniği olan ‘Breadcrumbing’ konusunu kıymetlendirdi.

‘Breadcrumbing’ duygusal bir manipülasyon tekniği

Günümüz bağlantılarında flört şiddeti başlığı altında ele alınan Love bombing (sevgi bombardımanı),  Gaslighting (kişinin akıl sıhhatini ve iradesini sorgulatma) ve Ghosting (hayalet olma) ile bir başka tabirin de Breadcrumbing hakkında bilgi veren Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, günümüz bağlarında sıkça karşılaşılan bir durum olan “Breadcrumbing” isimli duygusal manipülasyon tekniğinin, ilgilerde karmaşık hislere ve travmatik tesirlere yol açabildiğini söyledi.

Ne yaparsanız yapın bir yere varamıyor musunuz?

Aslında ‘ekmek kırıntısı’ manasına gelen bu manipülasyon tekniğinin, partneri daima bir ortada tutarak alakayı sürdürme uğraşı gösteren lakin gerçek bir bağ oluşturmayan şahıslar tarafından kullanıldığını kaydeden Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, “Bu teknik kişinin vakitle romantik ilgiye girememesini ve girse bile memnun olamayacağını, eksiğin, kusurun daima kendisinde olacağını düşündüren bir manipülasyon tekniği. Bağlantılarda boşa kürek çekiyor, ne yaparsanız yapın bir yere varamıyormuşsunuz üzere hissediyorsanız, Breadcrumbing’e uğruyor olabilirsiniz.” dedi.

‘Bağlanma stilleri’ devreye giriyor…

“Kişiler Breadcrumbing’e maruz kalırken birçok vakit bunu anlamayabilirler.” diyen Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, şöyle devam etti:

“Burada biz psikologların ilgilerde çokça ele aldığı bir mevzu olan ‘bağlanma stilleri’ devreye giriyor. Şayet ‘kaygılı bağlanma stiline’ sahip iseniz, ‘kaçıngan bağlanma stiline’ sahip bir şahsa çekilme ihtimaliniz çok daha yüksek olabilir. Bu türlü durumlarda ise telaşlı bağlanma tarzına sahip olan kişi kaçıngan olan kişinin gösterip geri aldığı ilgiye bile razı olabiliyor.

Yedekte tutulan bireyde öz hürmette azalma oluyor

Tam da bu noktada duygusal manipülasyon olan Breadcrumbing devreye giriyor. Breadcrumbing’de münasebet olmasın lakin ‘yedekte partner’ bulunsun ister manipülasyonu uygulayan kişi. Daima olarak yedekte tutulan bireyde ise; öz hürmette azalma, daima yanlışlı hissetme, bir şeyleri yanlış yapıyor hissi, münasebet kurma marifeti olmadığını düşünme, yetersizlik hisleri, kendini beğenmeme, kendine şefkat göstermeme, değersizlik hisleri görülebilir.”

Breadcrumbing’e maruz kaldığınızı nasıl anlarsınız?

Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, Breadcrumbing’e maruz kalındığını anlamak için şu bilgileri verdi:

“Bir sorun yaşadığınızda hatalı, abartan, yanlış düşünen sizsinizdir. Tutarsız bağlantıda kalır. Alakasız bildiriler atar, birçok soğuk birçok yakındır, algınızı bozar. Ayrılık kararı aldığınızda ya da siz kendinizi bağda hissettiğinizde ‘ne ilişkisi’ diyebilir. Size daima olarak kendinizden kuşku ettirir. Sizi arafta bırakır. Bir sorununuz olduğunda değersiz, bedelsiz görebilir. Çok yakın hissedersiniz, daima telefonun ucundadır, fakat vakit geçirmek istediğinizde yok olabilir.

Tüm bu manipülasyonlar sizi kısa vadede etkilemiyor üzere gelebilir, lakin uzun vadede travmatik tesirler bırakabilir. Manipülasyon tesiri gelecek bağlantılarınızı de etkileyebilir. Şahısta çaresizlik, ümitsizlik ve birçok psikiyatrik hastalığı tetikleyebilir. Bu türlü bir döngüde olduğunuzu düşünüyorsanız kesinlikle bir ruh sıhhati uzmanından dayanak almalısınız.”

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Copyright © Yakakenthaber.net 2024 Tüm hakları saklıdır.İçerikler kaynak göstermeden kopyalanamaz ve paylaşılamaz.