DOLAR 32,2053 -0.22%
EURO 35,1156 -0.22%
ALTIN 2.498,171,32
BITCOIN 21546950.12221%
Samsun
17°

PARÇALI AZ BULUTLU

SABAHA KALAN SÜRE

İmtihanlara Hazırlıkta Vakit İdaresi için 4 Kıymetli Adım
11 okunma

İmtihanlara Hazırlıkta Vakit İdaresi için 4 Kıymetli Adım

ABONE OL
1 Mayıs 2024 00:00
İmtihanlara Hazırlıkta Vakit İdaresi için 4 Kıymetli Adım
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Bilişim çağında bilgiye erişim kolaylaştıkça her kademede öğrenen özellikleri ve öğrencilerden beklenilenler de değişime uğruyor. Bu ortada geliştirilen pek çok yetenek fark yaratmayı sağlarken vakti hakikat kullanma hüneri büyük ehemmiyet kazanıyor.

Bilişim çağında bilgiye erişim kolaylaştıkça her kademede öğrenen özellikleri ve öğrencilerden beklenilenler de değişime uğruyor. Bu ortada geliştirilen pek çok yetenek fark yaratmayı sağlarken vakti yanlışsız kullanma marifeti büyük önem kazanıyor.

Yeditepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yelkin Diker Coşkun, birçok öğrencinin vakti yanlışsız kullanma ile ilgili sorun yaşadığını söz ettiğini belirterek vakit idaresine ait görüşlerini paylaştı. 

Kendi Öğrenme Sürecini Yapılandırma

Bilişim çağında kullanılan malzeme, kaynak ve kitapların sayısına ait son otuz yıldaki bilgiler incelendiğinde inanılmaz bir artış olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Coşkun, “Yani bilgiye erişimin kolaylaştığı bir devirdeyiz. Bilgiye erişim kolaylaştıkça her kademede öğrenen özellikleri ve öğrencilerden beklenenler de değişime uğruyor. Bilişim çağında hakikat bilgiyi arama, kendi öğrenme sürecini yapılandırabilme, bilişim etiğine uygun davranma ve en kıymetlisi vakti yanlışsız kullanma mahareti üzere yeni özelliklere sahip olmak kıymet kazandı” dedi.

Zamanımızı Toplumsal Medyada Heba Ediyoruz

Özellikle toplumsal medya araçlarının kullanım sıklığının artmasıyla vakit idaresine duyulan gereksinimin arttığını gözlemlediklerini tabir eden Prof. Dr. Coşkun, “Günümüzde birçok üniversite öğrencisinin vakitle ilgili sorun yaşadığını söz ediyor olmasının altında yatan kıymetli nedenlerden birisi toplumsal medyada harcanan vakti gerçek yönetememe. Vakit idaresi, vaktinizi farklı faaliyetler ortasında nasıl bölüştüreceğinizi organize etme ve planlama süreci. Üniversitede öğrencilerin sahip olması beklenen bilgiler ve öğrenme suratımızın sonlu olması öğrencilerde vakit idaresi eksikliği akademik ve toplumsal muvaffakiyet ile ilgili dertler yaratır. Bilhassa vize ve final devirlerinde üniversite öğrencileri bu telaşlar nedeniyle çeşitli meseleler yaşayabilir” diye konuştu.

Prof. Dr. Yelkin Diker Coşkun, bu problemleri en aza indirebilmek için izlenebilecek adımları şöyle sıraladı:

Rutin tekrar programı uygulamak: Yeni öğrenilen bilgiyi belleğimize yanlışsız yerleştirmede dinlenmiş vücut ve zihinle yapılan tekrar kıymetli. Tüm akademik periyoda yayılan günlük ya da haftalık vakit dilimlerine ayrıştırılmış genel tekrar programı uygulamak yararlı olur. Bu genel tekrar programının gerçekçi ve uygulanabilir olması değerli. Araştırmalar yeni öğrenilen bilgilerin bellekte yanlışsız halde saklanabilmesi için birinci 24 saatte bir sefer, 3-5 gün içerisinde ikinci kere ve iki hafta sonra üçüncü sefer tekrar edilmesinin tesirli olduğunu gösteriyor. Programınızı birkaç hafta uygulayıp ve neyin işe yarayıp yaramadığını değerlendirip gerekirse tekrar düzenlemeye gidilmeli.

Gerçekçi bir vakit planlaması yapmak: Akademik çalışmalar için vakit planlaması yapılırken dinlenme, uyku, toplumsal yaşama ait vakit aralıklarının bırakılması kıymetli. Vize ve imtihan haftalarının olduğu periyotlarda ders çalışma vakitlerinin ağırlaşması olağan lakin bizi rahatlatacak, kapasitemizi yanlışsız kullanmamızı olumlu istikamette etkileyecek örneğin kısa bir yürüyüş, sinema izleme vb. fizikî ve toplumsal aktivitelerin kesinlikle vakit planlamasında kendisine yer bulması sağlanmalı.

Çok istikametli gelişimi destekleyen bir program olmalı: Üniversite hayatı kültürel ve toplumsal aktivitelerin ağır olduğu bir ortam. Öğrencilerin bu aktivitelerden yararlanması şahsî gelişimleri için epey değerli. Günümüzde yükseköğretim diplomasına kıymet katan en kıymetli ögeler katılmış olduğunuz kültürel etkinlikler, projeler, bilimsel faaliyetler ve toplumsal sorumluluk çalışmalarının size kattığı çok taraflılıktır. Bu nedenle akademik periyot içerisinde tertipli bir planlama ile bu etkinliklere iştirak sağlanacak halde program yapılmalı.

Öğrenme usul ve tekniklerinizi belirleyin: Birçok öğrenme formül ve tekniği ortasından size en uygun olanları belirleyip ders çalışma alışkanlıklarınızı bunlarla desteklemelisiniz. Örneğin özet çıkarmak ya da kavram haritaları kullanmak üzere tekniklerden faydalanılabilir. Ayrıyeten öğrenme ve tekrar için geliştirilmiş birçok taşınabilir uygulama var. Rastgele bir yerde uygun bir vakit aralığında tekrar için bu uygulamalar kullanılabilir. Kimi derslerde ön bilgilerin eksikliği nedeniyle de zorluk yaşanılabilir. Bunun için kavram yanılgıları ya da öğrenilmekte zorlanılan bahislerle ilgili araştırma yapmak ya da dersin öğretim üyesinden yardım almak süreci kolaylaştırır.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Copyright © Yakakenthaber.net 2024 Tüm hakları saklıdır.İçerikler kaynak göstermeden kopyalanamaz ve paylaşılamaz.