DOLAR 32,2053 -0.22%
EURO 35,1156 -0.22%
ALTIN 2.498,171,32
BITCOIN 21658330.28024%
Samsun
17°

PARÇALI BULUTLU

SABAHA KALAN SÜRE

Menopozu rahat atlatmanın 5 yolu
9 okunma

Menopozu rahat atlatmanın 5 yolu

ABONE OL
6 Mayıs 2024 10:54
Menopozu rahat atlatmanın 5 yolu
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Menopoz, bir bayanın yumurtalıklarının fonksiyonunu yitirmesi sonucu hiç adet görmediği devir olarak tanımlanabilir.

Yaşlılığın doğal bir kesimi olarak bilinen bu durumun, üremenin sona erdiğinin göstergesi olduğunu ve menopoz belirtilerinin devir periyot artıp azalabildiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Bayan Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Nuri Ceydeli, “Normal menopoz yaşı 45 ile 47 ortasındadır lakin doğum denetim hapı kullanımı, radyoterapi yahut kemoterapi tedavisi görme, yumurtalıkların ameliyat ile alınması yahut birincil yumurtalık yetmezliği üzere durumlar erken menopoza sebep olabiliyor. 35 yaşından evvel gerçekleşen menopoza erken menopoz diyoruz” açıklamasında bulundu.

Menopoz adet kanamasının olmadığı vakte deniyor. Menopoz belirtilerinin çoklukla menopozdan 8-10 yıl evvel yani 35 yaşlarında başlayabildiğine dikkat çeken Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Bayan Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Nuri Ceydeli, “Yumurtalıklar bu basamak içerisinde giderek daha az östrojen hormonu üretir. Perimenopoz, yumurtalıklardan yumurta salınımı durana kadar, yani menopoz kademesine kadar sürer. Menopoz kademesine yaklaştıkça östrojen düzeylerindeki düşüş daha süratli olur. Bu evrede ya da bu kademenin bitmesine yakın kimi bayanlarda menopoz belirtileri gözlenebilir, lakin adet döngüsü yaşanır ve gebe kalınabilir” dedi.

Menopoz belirtileri 10 yıl sürebilir

Menopoz belirtilerinin şiddetinin ve mühletinin şahıstan şahsa değişebildiğine dikkat çeken Dr. Nuri Ceydeli, “Bazı bayanlar devir dönem belirti gösterirken kimileri ise 10 yıl üzere uzun müddetler boyunca semptomları yaşamaya devam edebiliyor. Bedene yayılan ani sıcak basmaları, geceleri terleme ya da üşüme, vajinal kuruluk, sık sık idrara çıkma isteği, uykuya dalmada zahmet, ani duygusal değişiklikler, göz ağız ve ciltte kuruluk, göğüslerde hassasiyet, adet olurken şişkinlik ve yorgunluk, kalp çarpıntısı, baş ağrısı, kas ve eklemlerde ağrılar, cinsel isteksizlik, kilo alımı, saçların incelmesi yahut dökülmesi menopoz belirtileri ortasında yer alıyor. Bu belirtilerin yanı sıra vakitle bedendeki kıllar da çoğalabilir. Bunun nedeni östrojen hormonunun, testosteron hormonundan daha düşük düzeylerde olmasıdır. Bu çeşit belirtilere sahip olan bayanlar bir sıhhat uzmanına başvurmalı” teklifinde bulundu.

Menopoz tedavisi şahıstan şahsa farklılık gösterir

Doktor tarafından 12 ay boyunca arka arda adet olmayan bir bayana menopoz tanısı konulabildiğini paylaşan Dr. Nuri Ceydeli, “Genellikle rastgele bir teste gereksinim yoktur, lakin kimi durumlarda kan testi yapılarak kimi hormonların düzeyleri izlenebilir” dedi.

Menopozun, yaşlılık ile gelen doğal bir süreç olduğu için birçok durumda rastgele bir tedaviye muhtaçlık duymadığını hatırlatan Dr. Nuri Ceydeli, “Yapılabilecek tedaviler menopoz belirtilerini azaltmaya yöneliktir. Hormon tedavisi ve hormonal olmayan tedaviler vardır. Hormonal olmayan tedavilerde birtakım düşük dozdaki antidepresanlar ve belirtileri azaltabilen öbür ilaçlar bulunur. Her bireyin muhtaçlığı farklı olduğu için bireye en uygun tedavi yolu lakin tabiple konuşarak belirlenir” açıklamasında bulundu.

Menopoz sonrası kemik ve koroner arter hastalıkları görülebilir

Menopoza girdikten sonra kimi durumlara ya da hastalıklara yakalanma mümkünlüğünün arttığının altını çizen Dr. Nuri Ceydeli, “Bu risk genetik, menopoz öncesi sıhhat yahut hayat usulü üzere pek çok faktöre bağlıdır. Menopoz gelişince osteoporoz yani kemik hastalığı ve koroner arter hastalığı riski artabilir” dedi.

Menopoz devri için bayanlara tavsiyeler

Menopoza giren bir bayanın ömründe değişikliklere gitmesinin önerildiğini söyleyen Dr. Nuri Ceydeli, kadınlara menopoz sonrası için şu tavsiyelerde bulundu:

  • Diyet: Birtakım durumlarda belirtileri azaltabilmek için tüketilen yiyecek ve içeceklere dikkat edilmesi gerekebilir. Günlük tüketilen kafein ölçüsünü sınırlayarak ve baharatlı besinlerden uzak durarak belirtilerin şiddetini azaltmayı deneyebilirsiniz.
  • Tetikleyicilerden kaçınmak: Daima sıcak basması yaşıyorsanız, bulunduğunuz ortamı serin tutmaya çalışabilirsiniz. Tıpkı vakitte kat kat giyinmeyi ve sigarayı bırakmayı deneyebilirsiniz. Kilo vermeniz de sıcak basmalarını önlemek için düzgün bir yol olabilir.
  • Egzersiz: Antrenman yapmak, geceleri daha rahat bir uyku çekmenizi sağlar. Bu yüzden uykuya dalmada zahmet çeken hastalara önerilir. Yorucu idmanlar yerine yoga üzere ruh halini düzeltecek seçenekleri değerlendirebilirsiniz.
  • Reçeteli ilaçlar: Yaşanan belirtilerin hafifleyebilmesi için hekiminiz birtakım ilaçlar yazabilir. Örneğin vajinal kuruluk yaşıyorsanız buna uygun bir krem reçete edilebilir. Tıpkı vakitte sıcak basmalarını önleyebilecek ilaçlar da vardır. Belirtilerinizi uzman hekiminizle paylaşarak, daha tesirli tahliller elde edebilirsiniz.
  • Başkalarıyla konuşmak: Menopoza giren başka şahıslarla konuşmak, sizi rahatlatabilir. Konuşmak yalnızca hislerinizi diğerlerinin anlamasına değil, tıpkı vakitte bilmediğiniz noktaları da öğrenmenize yardımcı olabilir.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Copyright © Yakakenthaber.net 2024 Tüm hakları saklıdır.İçerikler kaynak göstermeden kopyalanamaz ve paylaşılamaz.