DOLAR 32,2976 -0.15%
EURO 34,8162 -0.04%
ALTIN 2.403,060,42
BITCOIN 20753400.73729%
Samsun
11°

PARÇALI AZ BULUTLU

SABAHA KALAN SÜRE

Çocuklarda Beyin Tümörünün Birinci Sinyali Olabilir
6 okunma

Çocuklarda Beyin Tümörünün Birinci Sinyali Olabilir

ABONE OL
22 Nisan 2024 14:08
Çocuklarda Beyin Tümörünün Birinci Sinyali Olabilir
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Beyin tümörleri, çocuklarda lösemiden sonra en yaygın görülen 2’inci kanser çeşidini oluşturuyor. Çocuklarda yeterli ve makûs huylu beyin tümörlerinin neden oluştuğuna yönelik kesin bir data ise şimdi mevcut değil.

Beyin tümörleri, çocuklarda lösemiden sonra en yaygın görülen 2’inci kanser çeşidini oluşturuyor. Çocuklarda düzgün ve berbat huylu beyin tümörlerinin neden oluştuğuna yönelik kesin bir data ise şimdi mevcut değil.

Günümüzde tıp dünyasında atılan dev adımlar, beyin tümörlerinin tedavisinden faal sonuçlar alınmasını sağlıyor. Acıbadem Altunizade Hastanesi Çocuk Beyin ve Hudut Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Memet Özek, beyin tümörlerinin tedavisinden başarılı sonuçlar elde edilmesinde erken teşhis ve tedavinin kilit rol oynadığına işaret ederek, “Erken teşhis için ebeveynlerin birtakım belirtilerde vakit kaybetmeden tabibe başvurmaları çok kıymetlidir. Bilhassa baş ağrısı, bulantı ve kusma, en yaygın görülen üç belirtiyi oluşturmaktadır. Çocuğun her gün ısrarlı baş ağrısından yakınması ve bilhassa sabahları yataktan kalkar kalkmaz, şimdi yemek yemeden fışkırır stilde kusması, beyin tümörünün değerli bir işareti olabilmektedir. Hasebiyle bu yakınmaları olan çocuğa kesinlikle beyin MR tetkiki yapılmalıdır” ihtarında bulunuyor. Çocuk Beyin ve Hudut Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Memet Özek, çocukluk çağı beyin tümörleriyle uğraşta ebeveynlerin rolünün de büyük ehemmiyet taşıdığını belirterek, “Hastalığın erken sinyallerini tanımak, çocuğu sistemli sıhhat denetimlerine götürmek ve tedavi sürecinde ruhsal dayanak sağlamak, tedavinin muvaffakiyet bahtını arttıran faktörler arasındadır” diyor.

Bu belirtilerde vakit kaybetmeyin!

Çocukluk çağı beyin tümörlerinin belirtileri, tümörün tipine ve pozisyonuna bağlı olarak değişkenlik gösterebiliyor. Çocuk Beyin ve Hudut Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Memet Özek, çocuklarda gelişen güzel ve berbat huylu beyin tümörlerinin belirtilerini şöyle sıralıyor:

Bebeklerde

  • Henüz bıngıldağı açık bebeklerde baş etrafının olağandan fazla genişlemesi,
  • Güçsüz emme refleksi,
  • Aktivite düşüklüğü,
  • Bulantı, kusma ve kilo kaybı.

Çocuklarda

  • Bulantı, kusma ve baş ağrısı,
  • Gözlerde kayma,
  • Konuşma bozukluğu,
  • El-kol uyum bozukluğu,
  • Kol ve bacaklarda güç kaybı,
  • Denge sorunları.

Genellikle ameliyata başvuruluyor!

Çocuk beyin cerrahı tarafından tümörün cinsi, yerleşim yeri, yayılımı, büyüklüğü, el ve kolu hareket ettiren yollara olan yakınlığı üzere parametreler kıymetlendirilerek tümöre uygun bir tedavi planlanıyor. Çocuk Beyin ve Hudut Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Memet Özek,tedavide ekseriyetle cerrahi sisteme başvurulduğunu belirterek, “Nadiren de olsa birtakım nörofibramatözis üzere genetik hastalıklarla birlikte görülen tümörler ve kimi güzel huylu tümör çeşitlerinde cerrahi yerine izlem önerilebilmektedir. Ama takip sırasında yapılan beyin MR’larında görülecek en ufak bir değişiklikte doku örneği alınması kuraldır. Tümörün cinsi ile ilgili en son kararı her vakit ameliyat sırasında alınan doku örneği ile patoloji kısmı söyleyecektir” bilgisini veriyor.

Tedavideki gelişmeler umut veriyor!

Çocukluk çağında oluşan her 6 tümörden birinin beyinde yerleştiği belirtiliyor. Bu tümörlerin yüzde 52’si birinci 2-10 yaş, yüzde 42’si ise 11 – 18 yaş ortasında ortaya çıkıyor. Çocuklarda birinci 12 ayın altında gelişen beyin tümörleri de yaklaşık yüzde 5.5 oranında görülüyor. Erken teşhis ve tedavi, çocukluk çağında gelişen beyin tümörlerinin üstesinden gelmede kritik bir ehemmiyete sahip. Çocuk Beyin ve Hudut Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Memet Özek, gelişen tıbbi teknolojiler ve tedavi prosedürlerinin bu kuvvetli çabada umut verici sonuçlar sunduğuna işaret ederek, kelamlarına şöyle devam ediyor: “Beyin tümörlerinin tedavi seçenekleri ortasında cerrahi müdahale, radyoterapi ve kemoterapi yer almakta olup, çocuğun durumuna nazaran kişiselleştirilmiş tedavi planları uygulanmaktadır. Günümüzde sağlıklı dokulara hasar vermeyen maksada yönelik kemoterapiler geliştirilmektedir. Ayrıyeten tümörlerin barındırdıkları mutasyonlara tesir edebilen ilaçlar geliştirilmiştir. Bunlara günümüzde akıllı ilaç diyoruz. Bu sayede düzgün yahut berbat huylu tümörlerin tekrar büyümeleri ve beynin öteki bölgelerine yayılmaları önlenebilmektedir”  Özellikle  bazı tümör cinslerinin gelişim kademelerini anlayabilmede moleküler testlerin hayli ehemmiyet taşıdığını belirten Prof. Dr. Memet Özek, “Bu testler sonucunda hastalığın gidişatı açısından daha net bilgiler elde edebilmekte ve ayrıyeten yalnızca o moleküler değişikliklere sahip hücreleri yok etmeyi amaçlayan amaçlı tedaviler planlanabilmektedir” diye konuşuyor.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.