DOLAR 32,3400 -0.07%
EURO 34,8790 0.06%
ALTIN 2.392,77-0,15
BITCOIN 2061032-0.27735%
Samsun
13°

PARÇALI BULUTLU

SABAHA KALAN SÜRE

Prof. Dr. Palamar Onay, “Alerji, kesinlikle tedavi edilmesi gereken bir sıhhat sorunu”
9 okunma

Prof. Dr. Palamar Onay, “Alerji, kesinlikle tedavi edilmesi gereken bir sıhhat sorunu”

ABONE OL
23 Nisan 2024 00:01
Prof. Dr. Palamar Onay, “Alerji, kesinlikle tedavi edilmesi gereken bir sıhhat sorunu”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Bahar mevsiminin gelmesi ile birlikte bilhassa alerjik birtakım hastalıklarda artış gözleniyor.

Bahar mevsiminin gelmesi ile birlikte bilhassa alerjik birtakım hastalıklarda artış gözleniyor.

Özellikle mevsim değişimi ile birlikte sayısı gittikçe artan polenler pek çok sıhhat meselesini da beraberinde getiriyor. Bahar Alerjisine sahip olan bireylerde hapşırık, burun akıntısı ve tıkanıklığı üzere belirtiler gözlemlenirken, beğenilen sulanma ve kızarma üzere semptomlar da görülüyor.

         Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Kolu Lideri Prof. Dr. Melis Palamar Onay, bahar mevsiminde en sık görülen alerjiler ortasında yer alan göz alerjisi hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Palamar Onay, “Gözlerimizin ön bölgesinde yer alan konjonktiva ve korneamız dış ortam ve hava ile birebir temas halindedir. Bu nedenle havada mevcut olan toz, polen üzere çeşitli partiküller göz yüzeyimize kolaylıkla ulaşabilir. Her ne kadar bu yabancı hususları göz kırpma refleksimiz ve gözyaşımız sayesinde uzaklaştırabiliyor olsak da alerjiye yatkın bireylerde daha fazla olmak üzere bu savunma sistemleri yetersiz kalabilir ve alerji tablosu ortaya çıkabilir” dedi.

Alerjinin bulgularından bahseden Prof. Dr. Palamar Onay, “Göz alerjisinde yani alerjik konjonktivitte gözlerde kaşıntı, yanma-batma, sulanma ve yabancı cisim hissi ile karşılaşabiliriz. Şiddetli alerji kelam konusu ise fotofobi yani ışıktan hassasiyet de izlenebilir. Alerjik konjonktivitli bir beğenilen göz kapakları kızarık ve hafif ödemli görülür” dedi.

“Yaz aylarında şapka ve güneş gözlüğü kullanımı alerjiye karşı korur”

Alerjiden korunmanın değerini açıklayan Prof. Dr. Palamar Onay, “Alerji ile baş edebilmenin birinci kuralı alerjiye neden olan husus, ortam ve aktivitelerden uzak durmaktır. Bilhassa alerjik bünyeli bireylerin kendilerini yalnızca bahar aylarında değil her vakit müdafaaları gerekiyor. Alerjiden korunmak için alınabilecek en kolay tedbir güneş gözlüğü ve şapka kullanarak göz yüzeyine ulaşan partikül ölçüsünü en aza indirmektir. Güneş gözlüğü ve şapka tıpkı vakitte güneş ışınlarından da koruyacağı için alerjiye karşı ayrıyeten bir müdafaa sağlayacaktır. Dış ortamdan mesken ortamına girildiğinde üstümüzdeki kıyafetlerin çıkartılıp havalandırılması, yüz ve ellerin yıkanması da üzerimizdeki alerjenlerin uzaklaştırılmasına yardımcı olur” diye konuştu.

Alerjiden korunma teknikleri hakkında bilgi veren Prof. Dr. Palamar Onay, “Bahar ve yaz aylarında mümkün olduğunca havasız ve tozlu kapalı alanlarda bulunmamak, rüzgârlı ortamlardan olabildiğince uzak durmak göze ulaşan alerjen ölçüsünü azaltacaktır. Her ne kadar hayvanları seviyor olsak da bilhassa kuşlar ve kedilerin alerjiye neden olabileceğini akıldan çıkartmamak gerekir. Bilhassa kuş kafeslerinin çokça vakit geçirilen odalara ve yatak odasına konulmaması akılcı bir tahlil olabilir. Kuş kafeslerinin sık sık temizlenmesi alerji ihtimalini azaltır. Tekrar makyaj gereçleri, kozmetik eserler, sigara dumanı da alerjiye neden olabilen casuslar ortasındadır. Paklık gayeli kullanılan kimyasallar, deterjanlar da alerji sebebi olarak karşımıza çıkabilir. Bu eserleri âlâ havalandırılan ortamlarda kullanmak alerji riskini en aza indirecektir” dedi.

“Gözleri ovuşturmak, göz yapısına ziyan veriyor”

Gözlerin ovuşturulmasının göze ziyan verdiğini belirten Prof. Dr. Palamar Onay, “Gözleri ovuşturmak alerjiye davetiye çıkaran bir durumdur. Gözler ovuşturuldukça beğenilen yangısal tepkisi artırarak tabloyu daha karmaşık bir hale getirir. Gözleri ovuşturmak göz yüzeyinde çiziklere yol açabilir. Bu yüzden, alerjik konjonktivit tedavisinde kaşıntıyı önleyen göz damlaları ile bu kısır döngüyü kırmayı hedefliyoruz. Gözleri çokça ovuşturmak, korneanın yani gözün saydam katmanının mimari yapısını da değiştirerek ‘keratokonus’ dediğimiz ilerleyici ve kalıcı görme kaybına neden olabilen bir hastalığa da yol açabilir. İşte tüm bu nedenlerle alerji kesinlikle tedavi edilmesi gereken bir durumdur” dedi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.